In de bedrijfswereld komt de term “loods” vaak voorbij, maar wat is nu precies een loods? Veel mensen beschouwen het als niets meer dan een eenvoudige opslagruimte, maar loodsen zijn eigenlijk veel meer dan dat. In deze blog graven we dieper in de veelzijdigheid van loodsen, de verschillende soorten loodsen en de vele voordelen van loodsen. Wist u dat u bij Bedrijvencentrum Waasland ook terecht kan voor opslagplaatsen en/of loodsen?

Definitie van een Loods

Een loods is een grote, vaak eenvoudige en functionele structuur die wordt gebruikt voor de opslag van goederen of materialen. Loodsen zijn vaak te herkennen aan hun ruime interieurs, hoge plafonds en brede toegangsdeuren om gemakkelijke toegang tot grote vrachtwagens mogelijk te maken. Ze zijn ontworpen om ruimte te bieden voor opslag, assemblage, productie of andere industriële activiteiten.

De verschillende soorten loodsen

In loodsen is er heel veel diversiteit. Er zijn namelijk verschillende soorten loodsen, elk ontworpen om specifieke behoeften te vervullen. Voor ieder bedrijf is dit uiteraard anders. We sommen hieronder graag enkele soorten op. Bij Bedrijvencentrum Waasland kan u ook terecht voor loodsen en kan u deze ook inrichten naar behoeven voor het soort activiteit dat u verricht. Prijzen variëren volgens grootte, daarover kan u meer info vinden op onze blog over wat een loods kost per m2.

Allereerst heb je de opslagloodsen. Dit zijn de meest voorkomende en traditionele soorten loodsen. Ze worden gebruikt voor de opslag van goederen, materialen en apparatuur. Vaak worden ze gehuurd door bedrijven die extra opslagruimte nodig hebben voor seizoensgebonden voorraden of groeiende inventarissen. Er bestaan ook koel- en vriesloodsen, voor bederfelijke goederen, zoals voedselproducten. Deze loodsen hebben de juiste temperatuur- en vochtigheidsniveaus om de kwaliteit van producten te behouden.

Je hebt ook bedrijven die geen standaard afgewerkte kant-en-klaar producten hebben om te verkopen, maar wel ruwe materialen moeten stockeren om te verwerken tot een afgewerkt product. Ze richten hun loods dan in als productieloods. Deze loodsen worden dan gebruikt voor het productieproces. Ze bieden ruimte voor assemblage, fabricage, en andere productieactiviteiten. Productieloodsen kunnen ook speciale voorzieningen hebben, zoals krachtige elektrische aansluitingen en ventilatiesystemen.

Daarnaast heb je ook loodsen die dienen om goederen tijdelijk op te slagen, alvorens ze worden gedistribueerd. Dit noemen we logistieke loodsen, en deze spelen in de logistieke wereld een cruciale rol. Efficiënte logistieke loodsen zijn essentieel voor een soepele toeleveringsketen.

Er zijn ook loodsen die kantoorruimte met opslagmogelijkheden combineren, namelijk kantoorloodsen. Deze loodsen zijn ideaal voor bedrijven die zowel administratieve als opslagbehoeften hebben. Mocht u nu opzoek zijn naar grotere opslagruimten, dan verhuren wij ook magazijnen.

De vele voordelen van een loods huren bij Bedrijvencentrum Waasland.

Loodsen bieden veel ruimte, wat vooral waardevol is voor bedrijven met grote inventarissen of specifieke productiebehoeften. Daarnaast is het ook kostenbesparend, aangezien je geen kosten hebt van eigendom, zoals onderhoud en onroerendgoedbelasting.

Het huren van een loods geeft bedrijven ook de flexibiliteit om hun ruimtebehoeften aan te passen aan veranderende omstandigheden. Wanneer het bedrijf groeit, kunt u eenvoudig een grotere loods huren. Bij Bedrijvencentrum Waasland hebben we onze loodsen ook verschillende oppervlaktes. Dit biedt de mogelijkheid om verhuizen naar een andere loods en uit te breiden wanneer nodig, zonder al te veel administratieve rompsloop.

Daarnaast zijn onze loodsen ook perfect gelegen. Aangezien Bedrijvencentrum Waasland gelegen is aan de afrit van de E17 snelweg, zijn onze loodsen vlot bereikbaar voor iedereen. Hierdoor worden leveringen en distributie efficiënter.

Een loods is dus veel meer dan alleen een opslagruimte. Het is een flexibele en veelzijdige bedrijfsruimte die aan verschillende behoeften kan voldoen, van opslag en productie tot logistiek en kantoorruimte. De keuze voor de juiste soort loods hangt af van de specifieke activiteiten van uw bedrijf.

Bij Bedrijvencentrum Waasland kunnen we voor elk bedrijf de juiste loods aanbieden. Wij hebben een ruim aanbod loodsruimtes die aan uw eisen kunnen voldoen. Aarzel niet om ons te contacteren, wij helpen u graag met het vinden van de perfecte loods voor uw bedrijf.