In de zoektocht naar een opslagplaats worden de termen “loods” en “magazijn” vaak door elkaar gebruikt, maar er zijn toch wel verschillen tussen de twee. In deze blog gaan we iets dieper in op de verschillen om u te helpen kiezen  welke van deze ruimtes het beste bij uw bedrijf past.

Wat is een loods precies?

Een loods is een eenvoudige, ruime structuur die ontworpen is voor de opslag van goederen, materialen of voertuigen. Loodsen zijn meestal groter en hebben hogere plafonds dan magazijnen. Hierdoor zijn ze geschikt voor de opslag van grote items, apparatuur of zelfs vrachtwagens en machines. Een loods heeft brede toegangsdeuren om makkelijk toegang te bieden om te laden en lossen. Loodsen zijn eerder eenvoudig en hebben een functionele structuur zonder veel extra voorzieningen.

Wat is een magazijn?

Een magazijn is een opslagplaats die net zoals een loods kan dienen voor de opslag van goederen, materialen en producten maar zich eerder niet leent om voertuigen in te plaatsen. Magazijnen dienen vaak als distributiecentrum om producten naar klanten of andere locaties te verzenden. Een magazijn kan je makkelijk organiseren wanneer je als organisatie graag een efficiënte distributie van producten nastreeft. Magazijnen hebben vaak geavanceerde logistieke systemen en apparatuur om ontvangst, opslag en distributie van goederen te optimaliseren. Dit zorgt dan weer voor een vlotte doorvoer van goederen en een snelle en nauwkeurige orderafhandeling. Sommige magazijnen zijn ook uitgerust met een temperatuurregelingssysteem voor het opslaan van bederfelijke goederen. Meer info over magazijnen kan je ook terugvinden in onze eerdere blog.

Het belang van de keuze tussen een loods en een magazijn.

Het juiste type opslagplaats kiezen is van cruciaal belang voor de efficiënte werking van uw bedrijf. Hier zijn enkele overwegingen om u te helpen bij het maken van de juiste keuze:

Opslagbehoeften

Afhankelijk van wat je wil opslaan en hoe groot je goederen zijn moet je een keuze maken tussen een magazijn en een loods. Om grote items of voertuigen op te slaan, is een loods geschikter. Een magazijn is dan weer een betere keuze voor gestructureerde opslag en logistieke activiteiten.

Prijs en budget

Magazijnen zijn vaak complexer en duurder om te bouwen en te onderhouden dan loodsen. De hoeveelheid budget u heeft moet u ook in overweging nemen om de keuze tussen een magazijn en een loods te maken. Bij Bedrijvencentrum Waasland kan u met elk budget terecht, we hebben verschillende opties op maat van uw budget.

Groeimogelijkheden

Bedenk of uw ruimtebehoeften in de toekomst kunnen veranderen. Flexibiliteit is cruciaal, vooral als uw bedrijf groeit.

Bij Bedrijvencentrum Waasland hebben we een ruim aanbod aan opslagruimtes. Wij bieden hoogwaardige magazijnen en loodsen op maat die aan uw specifieke eisen kunnen voldoen.

Of u nu behoefte heeft aan een ruime loods voor opslag of een geavanceerd magazijn voor logistiek, bij Bedrijvencentrum Waasland hebben we magazijnen en loodsen in de aanbieding van verschillende grootte. Contacteer ons gerust via het contactformulier en we helpen u graag met uw zoektocht naar van het perfecte magazijn of een geschikte loods op maat voor uw bedrijf.

Graag tot snel bij Bedrijvencentrum Waasland!