Bij het ondernemen komt vroeg of laat de vraag of de plaats van vestiging van de onderneming nog steeds geschikt is. Uw bedrijf groeit en veranderd, waardoor u voor de uitdaging staat voor een mogelijke zetelverplaatsing van het bedrijf. Maar wie neemt deze belangrijke beslissing? Welke factoren spelen een rol? In deze blog duiken we in het proces van zetelverplaatsing en wie daarbij betrokken is. Bij Bedrijvencentrum Waasland in Sint-Niklaas zijn heel wat kantoorruimtes in het aanbod voor zowel startende als gevestigde ondernemingen. Bij ons kan u terecht om uw zetel van uw onderneming te plaatsen.

Wat is een zetelverplaatsing?

Een zetelverplaatsing betekent dat de maatschappelijke zetel van een onderneming wordt verplaatst naar een nieuwe locatie. Deze zetel staat vermeld in de statuten van de onderneming en wordt gezien als het officiële adres van het bedrijf. Het officiële adres wordt gebruikt voor administratieve en juridische doeleinden. Een zetelverplaatsing kan noodzakelijk zijn wanneer een bedrijf groeit, zich verder wil professionaliseren of simpelweg op zoek is naar een betere strategische locatie.

Wie beslist over de zetelverplaatsing?

De beslissing om de zetel van een bedrijf te verplaatsen, hangt af van de rechtsvorm van de onderneming. Hieronder sommen we een overzicht op van de verschillende bedrijfsstructuren en wie de verantwoordelijkheid draagt voor een dergelijke beslissing:

  1. Eenmanszaak: In het geval van een eenmanszaak is de beslissing over een zetelverplaatsing relatief eenvoudig. De eigenaar van de zaak heeft ook de leiding en kan dus zelfstandig beslissen om de maatschappelijke zetel te verplaatsen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer de onderneming groeit en een grotere ruimte nodig heeft. Bij Bedrijvencentrum Waasland in Sint-Niklaas kan u terecht voor een adres om uw zetel van uw eenmanszaak te plaatsen.
  2. Vennootschap: Een tweede mogelijkheid, zijn de vennootschappen. We hebben het dan over een besloten vennootschap of naamloze vennootschap. Hierbij is het al iets complexer. De verplaatsing van de maatschappelijke zetel is hierbij een statutaire beslissing, die vaak op de algemene vergadering van de aandeelhouders wordt beslist. Het is essentieel dat deze stap zorgvuldig wordt voorbereid, aangezien de zetelverplaatsing gepaard gaat met administratieve wijzigingen, waaronder de aanpassing van de statuten en de publicatie van de nieuwe gegevens in het Belgisch Staatsblad. Kortom, het vereist wat meer voorbereiding en werk dan een eenmanszaak.
  3. Bestuurders of zaakvoerders: Aandeelhouders kunnen de uiteindelijke beslissing kunnen nemen. Een eerste stap en voorbereiding hiervoor is het initiatief van de bestuurders of zaakvoerders van de vennootschap. Zij kunnen de voordelen van een nieuwe locatie, zoals betere bereikbaarheid of modernere faciliteiten, onder de aandacht brengen en voorstellen om een zetelverplaatsing te overwegen. Bedrijvencentrum Waasland heeft moderne faciliteiten en een vlotte bereikbaarheid. Dit zijn factoren die u kan opnemen om voor te leggen bij de aandeelhouders, en een doorslaggevende factor kunnen zijn.

Factoren die de beslissing beïnvloeden

Er zijn verschillende redenen waarom een onderneming zou kunnen kiezen voor een zetelverplaatsing. Bij Bedrijvencentrum Waasland in Sint-Niklaas zien we vaak dat bedrijven hun zetel verplaatsen van een andere locatie naar Bedrijvencentrum Waasland om te profiteren van de voordelen die het bedrijvencentrum biedt, zoals flexibele huurvoorwaarden, moderne vergaderfaciliteiten en een centraal gelegen locatie in het hart van het Waasland. Daarnaast zijn van maandag tot en met vrijdag onze medewerkers aanwezig om u verder te helpen indien u vragen heeft. We streven ernaar om ondernemen voor onze klanten zo aangenaam en eenvoudig mogelijk te maken, en helpen ze dus graag waar mogelijk.

Enkele andere factoren die de beslissing kunnen beïnvloeden, zijn:

  • Ruimtebehoefte: Een groeiend bedrijf heeft vaak meer ruimte nodig voor personeel, voorraden of klanten. Bedrijvencentrum Waasland biedt hierin een oplossing met flexibele kantoorruimtes die kunnen meegroeien met het bedrijf. Dit kan ook het geval zijn wanneer u een magazijn huur. Meer hierover kan u terugvinden in onze vorige blog ‘hoe groot moet een magazijn zijn‘.
  • Bereikbaarheid: Een goed bereikbare locatie, zowel voor werknemers als voor klanten, kan het bedrijf efficiënter en aantrekkelijker maken. Bedrijvencentrum Waasland is zeer gunstig en centraal gelegen, vlak aan de afrit van de E17. Bovendien heeft BC Waasland een ruime, gratis parking voorzien.
  • Kostenbesparing: Het verplaatsen van de zetel kan leiden tot lagere huur- of exploitatiekosten, wat een positieve invloed heeft op de financiële gezondheid van de onderneming. Bij Bedrijvencentrum Waasland zijn al onze contracten flexibel, waardoor u vlot kan veranderen indien nodig van kantoor of opslagruimte.

Praktische overwegingen

Zetelverplaatsing vraagt ook om zorgvuldige administratieve afhandeling. Een bedrijf moet bijvoorbeeld de wijziging doorgeven aan de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO), en ook partners, leveranciers en klanten moeten op de hoogte worden gesteld van het nieuwe adres. Dit vereist wel wat werk, maar laat dit u zeker niet afschrikken, aangezien een nieuwe zetel ook een nieuwe wind in uw bedrijf blaast. U zal de voordelen hiervan zeker zien op korte termijn.

De beslissing om de maatschappelijke zetel van een onderneming te verplaatsen wordt meestal genomen door de eigenaar (bij een eenmanszaak) of door de algemene vergadering van aandeelhouders (bij vennootschappen). Bedrijvencentrum Waasland in Sint-Niklaas biedt de ideale locatie voor ondernemers die hun bedrijf willen vestigen op een centrale, goed bereikbare plek met tal van faciliteiten. De flexibele kantoorruimtes en professionele diensten helpen bedrijven om optimaal te groeien. Aarzel niet om ons te contacteren. We helpen u graag verder met de verplaatsing van uw bedrijfszetel. Graag tot snel bij Bedrijvencentrum Waasland!