Wanneer men het als ondernemer over een klein magazijn heeft, staat dat vaak meteen gelijk aan “beperkingen”. Toch kan een klein magazijn ook de nodige opportuniteiten bieden. Uw opslagruimte is beperkt, maar georganiseerd en efficiënt uw goederen opslaan kan toch leiden tot het soepele verloop van je bedrijfsactiviteiten. In deze blog delen we enkele waardevolle tips over hoe je het meeste uit je beperkte magazijnruimte kunt halen. Bij Bedrijvencentrum Waasland kan u terecht om een klein magazijn te huren.

Stap 1: Analyseer je opslagbehoeften.

Het eerste dat je moet doen wanneer je het magazijn gaat inrichten, is een grondig nadenken over je opslagbehoeften. Dit is de cruciale eerste stap om te bepalen hoe klein je opslagruimte mag zijn. Dit kan je bepalen door na te denken over welke producten je zal opslaan, hoe vaak je ze nodig hebt en welke opslagmethoden het meest geschikt zijn. Dit zal je helpen om een gestructureerd en doelgericht opslagsysteem te creëren.

Stap 2: Maak ook gebruik van de hoogte, de verticale ruimte.

Elke centimeter is kostbaar, en zeker in een klein magazijn. Je kan de ruimte maximaliseren door verticaal te schikken. Dit kan door stellingen en rekken te gebruiken die de hoogte in gaan. Op deze manier kan je de vloeroppervlakte optimaal benutten. Je creëert meer opslagruimte, maar je behoudt ook een overzichtelijk magazijn.

klein magazijn

Stap 3: Label je producten in je magazijn.

Een georganiseerd magazijn begint bij een duidelijke categorisering van producten en goed zichtbare labels. Plaats vergelijkbare items bij elkaar en zorg voor duidelijke labels op alle stellingen en/of opslagbakken. Je kan ook werken met verschillende kleuren of formaten voor de labels. Dit vereenvoudigt niet alleen het vinden van producten, maar versnelt ook het proces van orderpicking.

Stap 4: Gebruik op maat gemaakte opslagmogelijkheden.

Overweeg het gebruik van op maat gemaakte opslagsystemen, zoals ladesystemen, draaibare rekken of uittrekbare opbergboxen. Deze kunnen specifiek worden aangepast aan de vorm en grootte van je producten, waardoor je meer efficiëntie creëert binnen de beschikbare ruimte.

Stap 5: Hanteer het “FIFO” systeem.

Voor bedrijven die producten in het assortiment hebben met een beperkte houdbaarheid is het FIFO-systeem een absolute must. FIFO staat voor first in, first out. De naam zegt het alvast heel duidelijk, hierbij worden producten zo opgeslagen dat de oudste voorraad als eerste wordt gebruikt. Dit minimaliseert verspilling en zorgt ervoor dat producten niet over hun houdbaarheidsdatum gaan.

Stap 6: Optimaliseer de indeling van het magazijn.

Denk na over de logistieke stromen in je magazijn en optimaliseer de indeling voor een vlotte werking. Plaats populaire en de meest frequent verkochte producten binnen handbereik en zorg voor een logische looproute voor orderpickers. Het bespaart tijd en vermindert ook de kans op fouten.

Stap 7: Gebruik technologische hulpmiddelen.

In deze digitale tijden is het van belang om gebruik te maken van technologische hulpmiddelen, zoals barcodescanners en een duidelijk, handig computerprogramma dat gelinkt is aan de voorraad. Deze tools vereenvoudigen het volgen van voorraad en helpen ook bij het verminderen van menselijke fouten. Bovendien is je stockvoorraad ook steeds up-to-date en zie je ook meteen wat je dient te bestellen. Zo dien je geen grote voorraad aan te leggen en kan je perfect werken in een klein magazijn.

Een klein magazijn hoeft geen probleem te vormen. Door onze tips toe te passen kan je jouw kleine magazijn omvormen tot een goed georganiseerde en efficiënte ruimte. Dit zal de dagelijkse werking verbeteren, maar ook de algehele productiviteit van je bedrijf. Door de tijd te nemen om je magazijn slim in te richten pluk je ook de vruchten voor een vlotte en aangename werking. Bij Bedrijvencentrum Waasland kan u ook terecht voor het huren van een klein magazijn. Aarzel niet om ons te contacteren, we helpen u graag verder bij het vinden van een magazijn. We helpen u ook graag creatief en praktisch verder met het inrichten van uw magazijn.