Een goed geordend magazijn is van groot belang voor een efficiënte werking van elk bedrijf. Daarom is het belangrijk om het magazijn overzichtelijk en functioneel te houden. Of je nu een kleine ondernemer bent met beperkte opslagruimte of een groter bedrijf dat op zoek is naar optimalisatie, een georganiseerde magazijnruimte bespaart tijd, verhoogt de productiviteit en minimaliseert fouten. In deze blog sommen we enkele praktische tips voor u op om je magazijn effectief te ordenen. Bij Bedrijvencentrum Waasland in Sint-Niklaas kan u terecht voor een opslag of het huren van een kantoorruimte.

TIP 1: analyseer de ruimte en de goederenstroom

Voordat je begint met je magazijn opnieuw te inrichten, is het belangrijk om een grondige analyse te maken van de beschikbare ruimte en de goederenstroom. Neem de afmetingen van het magazijn kritisch onder de loep en bedenk hoe de beschikbare ruimte optimaal kan worden benut. Waar komen de goederen binnen en waar verlaten ze het magazijn? Hoe vaak worden bepaalde goederen gebruikt of verkocht? Dit bepaalt waar je de verschillende producten of materialen het beste kunt plaatsen.

Door producten die vaak samen worden gebruikt of verkocht bij elkaar te plaatsen, bespaar bovendien ook tijd omdat je alles sneller terug vindt. De belangrijkste producten zouden eigenlijk altijd binnen handbereik moeten zijn.

TIP 2: maak gebruik van zones en labels

Het creëren van zones is een effectieve manier om een magazijn te organiseren. Verdeel het magazijn in verschillende zones op basis van de aard en het gebruik van de producten. Bijvoorbeeld: een in- en uitgaande goederenzone, een zone voor frequent gebruikte of verkochte artikelen en een zone voor minder vaak gebruikte of verkochte goederen/materialen. Deze zones zorgen voor duidelijkheid.

Zodra je de zones hebt vastgesteld, is het belangrijk om alles te labelen. Elk rek, schap of pallet moet een goed zichtbaar label hebben met daarop de inhoud of het productnummer. Dit maakt het eenvoudiger om snel het juiste product te vinden zonder onnodig zoeken. Gebruik eventueel kleurcodes voor nog meer overzicht.

TIP 3: implementeer een FIFO-systeem

Het “First In, First Out” (FIFO)-principe is een bewezen methode die erg nuttig is om de voorraad te beheren. Bij FIFO worden de eerst binnengekomen producten als eerste gebruikt of verkocht. Dit voorkomt dat producten verouderen of bederven in het magazijn. Ook als je geen bederfelijke goederen opslaat, kan het nuttig zijn om FIFO toe te passen om te voorkomen dat oude producten vergeten worden of stof vergaren. Plaats daarom zeker de nieuwe voorraden altijd achteraan, zodat oudere voorraden eerst gebruikt of verkocht worden.

TIP 4: investeer in een goed voorraadbeheersysteem

Een systeem of je voorraad digitaal te beheren kan wonderen doen voor de organisatie van een magazijn. Dit systeem houdt bij wat er in en uit gaat, wanneer herbevoorrading nodig is en welke producten het best verkochten. Zeker wanneer bedrijven mogelijk met beperkte opslagruimte werken, is het handig om voorraadniveaus nauwlettend in de gaten te houden en niet meer op te slaan dan nodig is.

Bij Bedrijvencentrum Waasland zijn er reeds bedrijven met een opslagruimte gevestigd die gebruik maken van een digitaal voorraadbeheersysteem.

TIP 5: ruim regelmatig op en voorzien voldoende onderhoudsrondes

Een opslagruimte mag dan wel goed georganiseerd zijn, het blijft uiteraard niet vanzelf opgeruimd. Zorg ervoor dat er vaste tijden worden ingepland om op te ruimen of onderhouden uit te voeren. Het opruimen van verouderde of beschadigde voorraden voorkomt dat er onnodig ruimte wordt ingenomen en zorgt dus voor extra plaats. Door dit op regelmatige basis te doen, blijft het magazijn overzichtelijk en bovendien ook veilig.

Een goed georganiseerd magazijn is de sleutel tot efficiënt ondernemen. Het voorkomt verlies van tijd, verhoogt de productiviteit en maakt het magazijnbeheer eenvoudiger. Door de ruimte goed te analyseren, zones te creëren, te werken met het FIFO-principe en een voorraadbeheersysteem te voorzien, zorg je ervoor dat je magazijn altijd op orde blijft en optimaal gebruikt wordt. Door regelmatig op te ruimen blijft het bovendien netjes en functioneel. Bij Bedrijvencentrum Waasland in Sint-Niklaas kan u terecht om een magazijn te huren. We helpen u graag verder in uw zoektocht naar een geschikt magazijn. Contacteer ons vandaag nog en we helpen u verder hiermee. Tot snel, bij Bedrijvencentrum Waasland!