Wanneer je op zoek bent naar een (nieuw) kantoor van je bedrijf, komt er heel wat bij kijken, waaronder hoe groot je kantoorruimte moet zijn. Het is van belang dat je goed nadenkt over wat je juist gaat doen in je kantoor en je dient een inschatting te maken hoeveel plaats je nodig zal hebben om je activiteiten uit te voeren. Daarnaast moet je kantoorruimte ook aan een aantal wettelijke normen voldoen. In deze blog sommen we alles op waaraan een goede kantoorruimte moet voldoen qua grootte. Bij Bedrijvencentrum Waasland vind u zeker de juiste match voor een kantoor. We hebben verschillende kantoren in de aanbieding.

Je kantoorruimte moet aan bepaalde wettelijke afmetingen voldoen

Wettelijk gezien zijn er enkele normen voor de juiste afmetingen van je kantoorruimte. In het Koninklijk Besluit zijn er enkele richtlijnen opgenomen. Allereerst dient je kantoor minstens 2,50 meter hoog te zijn. Op deze manier wordt je kantoor ook aangenaam wandelen voor iedereen, ongeacht het gestalte. De lampen hangen ook op een veilige hoogte, ver genoeg van het hoofd verwijderd. Voor iedere persoon dient er minstens 2m² vrije oppervlakte voorzien te worden, en de minimale werkelijke ruimte moet 10m³ zijn. Alle kantoren bij Bedrijvencentrum Waasland voldoen aan de wettelijke normen.

Je kantoorruimte dient ook aan normen ingedeeld te worden

Een vlotte doorgang is belangrijk om ongevallen op de werkvloer te vermijden, alsook voor het nodige comfort. Het is ook wettelijke verplicht, dus je dient hierover goed na te denken. Indien gedurende een werkdag veel passage is in je kantoor, om bijvoorbeeld naar de printer te wandelen of om koffie te halen, dient er minstens 90 cm voorzien te worden. Je bureau dient ook van een bepaalde afstand verwijderd te zijn van de doorloop en van de kasten. Voor de doorloop moet dat minstens 120 cm zijn en van de kasten moet je minstens 90 cm verwijderd te zijn. Bij Bedrijvencentrum Waasland kan u het kantoor indelen volgens de wettelijke normen.

Materiaal in kantoorruimte moet ook aan eisen voldoen qua grootte

Voor de inkleding van je kantoor kan je zelf keuzes maken hoe je dat gaat doen, al zijn er ook enkele richtlijnen. Op de werkplek spendeer je heel wat uren op een dag. Je bureautafel dient ook aan normen te voldoen. Naast dat deze aangenaam moet zijn, dient deze ook minstens 4 m² groot te zijn, inclusief bureaustoel. Je materiaal, documenten, archief opbergen dien je ook goed over na te denken. Een vrijstaande kast dient minstens 1m² plaats te hebben.

Kort samengevat dient een werkplek voor 1 persoon een minimale oppervlakte van 7 m² te hebben. Er is wel echter nog een extra uitzondering. Wanneer je voor je comfort werkt met een tweede scherm, dien je hierbij 1 vierkante meter extra bij te tellen. Bij Bedrijvencentrum Waasland hebben we verschillende kantoorruimtes beschikbaar met verschillende groottes. U kan bij ons terecht om het passende kantoor te vinden dat voldoet aan de wettelijke normen, maar ook aan uw behoeften. Contacteer ons gerust om langs te komen en de kantoren te bezichtigen of voor een vrijblijvende offerte.