Elke ondernemer kent het volgende fenomeen: je bedrijf groeit, de voorraden nemen toe, en plots merk je dat je opslagruimte helemaal vol is. Dit kan voor veel stress zorgen, en zeker wanneer je geen tijd hebt om meteen een oplossing te vinden. Voldoende opslagruimte is dus van essentieel belang voor bedrijven die efficiënt willen werken. In deze blog geven we enkele tips over wat je doen als je opslagruimte vol begint te raken en hoe wij u hiermee kunnen helpen. Bij Bedrijvencentrum Waasland kan u terecht om een opslagruimte van de juiste grootte te huren, met de mogelijkheid om te upgraden wanneer uw bedrijf groeit.

TIP 1: herorganiseer je huidige opslagruimte

Een eerste stap die je kan nemen, is kijken naar hoe je opslagruimte momenteel ingedeeld is. Vaak kan een betere indeling of herstructurering verrassend veel extra ruimte opleveren. Denk aan het optimaliseren van je stellingen of producten anders en beter groeperen. Dit geldt zeker voor bedrijven die werken met verschillende soorten voorraad of materiaal. Investeren in nieuwe rekken kan ook helpen om de ruimte beter te benutten.

Daarnaast kan je overwegen om de toegang tot veelgebruikte items te verbeteren, zodat je tijd bespaart bij het ophalen van producten. De veelgebruikte items kan je vanzelfsprekend best binnen handbereik plaatsen. Een goed georganiseerde opslagruimte verhoogt niet alleen de efficiëntie, maar kan ook bijdragen aan een vlottere bedrijfsvoering.

TIP 2: overweeg een externe opslagruimte

Wanneer je na het herorganiseren van uw opslagplaats nog steeds ruimte tekort komt, kan het huren van externe opslagruimte een slimme oplossing zijn. Bij Bedrijvencentrum Waasland hebben we verschillende opslagmogelijkheden van verscheidene groottes in de aanbieding, waarmee we kunnen voldoen behoeften van bedrijven. Je kan een keuze maken afhankelijk van hoeveel extra ruimte je nodig hebt.

Een belangrijk voordeel van externe opslag is dat je geen grote investeringen hoeft te doen in nieuwe faciliteiten of verhuizing. Je houdt je bedrijf op dezelfde locatie en breidt simpelweg je opslagcapaciteit uit op een externe locatie. Bovendien kun je bij Bedrijvencentrum Waasland rekenen op een beveiligde omgeving die te allen tijde toegankelijk zijn, zodat je altijd bij je producten kunt wanneer nodig.

TIP 3: maak gebruik van tijdelijke opslag in je magazijn

Wanneer je tijdelijke pieken in voorraad hebt, bijvoorbeeld door seizoensgebonden producten of een groot project, kan tijdelijk magazijn een goede optie zijn. Tijdelijke opslag is vooral handig voor bedrijven die te maken hebben met seizoensgebonden veranderingen of die plotseling grote hoeveelheden materiaal moeten opslaan. Bedrijvencentrum Waasland biedt contracten aan die zeer flexibel in termijn en opzeg zijn, waardoor je een opslagruimte kan huren voor een kortere periode. We helpen onze klanten graag ook voor korte periode(s) aan een opslagruimte, zonder enige verplichting of verbintenis voor lange termijn.

TIP 4: digitaliseer waar mogelijk

Fysieke opslagruimtes worden vaak volgestouwd met documenten, archieven en papieren die je eigenlijk ook digitaal zou kunnen beheren. Indien je bedrijf nog veel met papieren dossiers werkt, kan je ook de optie overwegen om volop te gaan voor digitalisering. Het scannen van documenten en het opslaan in een cloudsysteem kan niet alleen ruimte in uw opslagruimte vrijmaken, maar het maakt ook de toegang tot belangrijke en veelgebruikte spullen of producten makkelijker.

Digitalisering van archieven draagt bovendien ook bij aan een efficiëntere bedrijfsvoering, aangezien je medewerkers sneller toegang hebben tot belangrijke documenten zonder te hoeven zoeken in fysieke archieven.

TIP 5: minimaliseer voorraad waar mogelijk

Soms is het probleem van een volle opslagruimte te wijten aan een te grote voorraad. Door kritisch te kijken naar de omloopsnelheid van producten, kun je beter inschatten hoeveel voorraad je echt nodig hebt. Analyseer grondig al je producten om te zien welke producten snel verkopen en welke blijven liggen. Je kan ook just-in-time levering overwegen, om eigenlijk na levering vrij snel of meteen alweer plaats te kunnen maken wegens verkocht. Probeer ook om overbodige voorraad of oude stock te verkopen, weg te geven, of te recyclen. Het maakt meteen meer ruimte vrij en je houdt er mogelijks nog wat extra geld aan over.

Een volle opslagruimte hoeft niet meteen een probleem te zijn als je de juiste maatregelen neemt. Door te herorganiseren, gebruik te maken van externe of tijdelijke opslag, digitalisering te overwegen en je voorraad kritisch te evalueren, kun je snel weer ruimte creëren en de efficiënte werking van je bedrijf verbeteren. Bedrijvencentrum Waasland in Sint-Niklaas biedt flexibele en veilige opslagoplossingen die passen bij de groei van jouw bedrijf. Of je nu op zoek bent naar tijdelijke extra ruimte of een structurele oplossing, wij denken graag met je mee. Contacteer ons vandaag nog om vrijblijvende extra info te verkrijgen. Graag tot snel bij Bedrijvencentrum Waasland in Sint-Niklaas!