Een goed georganiseerd en efficiënt magazijn is van essentieel belang voor het succes van een bedrijf. Het magazijn is de schakel tussen de inkoop en verkoop van goederen. De juiste inrichting kan een grote impact hebben op de werking in je bedrijf. Daarnaast zijn er ook specifieke veiligheid en hygiëne eisen voor bedrijven en hun magazijn. Bij Bedrijvencentrum Waasland in Sint-Niklaas zijn heel wat bedrijven gevestigd met heel uiteenlopende bedrijfsactiviteit. Al onze magazijnen voldoen aan de voorgeschreven veiligheidseisen. In deze blog bespreken we de belangrijkste elementen waar een magazijn aan moet voldoen, met speciale aandacht voor veiligheid en hygiëne.

Veiligheid in het magazijn

Veiligheid is de hoogste prioriteit in elk magazijn. Goede veiligheid zorgt voor een goede werking van uw bedrijf. We sommen hieronder enkele veiligheidseisen op en vermelden er ook bij hoe u bij Bedrijvencentrum Waasland hieraan kan voldoen.

  • Goede logistieke indeling: Een magazijn moet logisch en overzichtelijk zijn ingedeeld om ongelukken te voorkomen. Bij Bedrijvencentrum Waasland is er een breed aanbod magazijnen qua grootte. Hoe groter uw magazijn, hoe meer logistieke indeling dit vereist. Dit betekent dan bijvoorbeeld duidelijke looproutes voor medewerkers, voldoende ruimte tussen de rekken voor heftrucks. Al onze magazijnen en gemeenschappelijke ruimtes zijn voorzien van duidelijke signalisatie voor de nooduitgangen.
  • Beveiligde opslag: Het is van belang om je goederen op een veilige en juiste manier op te slaan. Voorwerpen moeten stabiel zijn geplaatst en er moet worden voorkomen dat ze kunnen vallen of verschuiven. In onze magazijnen kan u bijvoorbeeld rekken voorzien om deze goederen netjes, veilig en correct op te slaan.
  • Opleiding en instructies: Werknemers moeten goed op de hoogte zijn in verband met veilig gebruik van apparatuur. Dit betreft dan kleine apparatuur die nodig is om de goederen te bewerken, maar ook grotere, zoals heftrucks om in uw magazijn te rijden. Ze moeten ook weten hoe ze met noodgevallen, zoals brand of een ongeval, moeten omgaan. Regelmatige veiligheidsopleidingen en -instructies zijn essentieel om ervoor te zorgen dat medewerkers op de hoogte blijven van de geldende procedures.
  • Brandveiligheid: Het is wettelijk verplicht om voldoende brandblusapparaten en rookmelders te hebben, evenals goed zichtbare nooduitgangen. Bij Bedrijvencentrum Waasland voldoen wij aan deze veiligheidseisen. Al onze magazijnen zijn hierop voorzien in de gemeenschappelijke ruimtes. Er is ook overal duidelijke signalisatie aanwezig. Daarbovenop doen we ook regelmatig brandoefeningen en is er een noodplan beschikbaar.

Hygiëne in het magazijn

Naast veiligheid speelt hygiëne een cruciale rol, zeker als het magazijn producten opslaat die gevoelig zijn voor bederf of vervuiling, zoals bijvoorbeeld voedingsmiddelen of medische goederen. Een proper en hygiënisch magazijn draagt niet alleen bij aan de kwaliteit van de opgeslagen goederen, maar ook aan de gezondheid van de medewerkers. Hieronder sommen we enkele belangrijke hygiënevoorschriften op.

  • Schoonmaakschema’s: Een magazijn moet regelmatig worden schoongemaakt om stof, vuil en afval te verwijderen. Dit vermindert het risico op ongedierte en voorkomt dat producten worden beschadigd.
  • Goede ventilatie: Een goed geventileerd magazijn is essentieel om schimmelvorming en slechte geuren te voorkomen. Dit is vooral belangrijk in omgevingen waar voedingsmiddelen of andere gevoelige producten worden opgeslagen. Onze magazijnen zijn hierop voorzien.
  • Afvalbeheer: Een goed systeem voor afvalbeheer is van groot belang. Er moeten voldoende afvalbakken aanwezig zijn en afval moet regelmatig worden verwijderd om opstapeling van vuil te voorkomen. In magazijnen die werken met gevaarlijke stoffen moet het afval op een veilige manier worden afgevoerd, conform de geldende wetgeving. Bij Bedrijvencentrum Waasland hebben we ook containers voorzien om uw bedrijfsafval te deponeren en te sorteren.

Technologische ondersteuning

Anno 2024 speelt technologie een steeds grotere rol in het beheer van magazijnen. Een geautomatiseerd voorraadbeheer kan helpen om menselijke fouten te verminderen en de efficiëntie te verhogen. Deze systemen kunnen ook bijdragen aan de veiligheid door bijvoorbeeld waarschuwingen te geven wanneer bepaalde veiligheidsvoorschriften niet worden nageleefd, of wanneer producten verkeerd zijn opgeslagen.

Een magazijn dient dus te voldoen aan hygiëne en veiligheidsvoorschriften. Bij Bedrijvencentrum Waasland in Sint-Niklaas zijn onze magazijnen en gemeenschappelijke ruimtes hier zo op voorzien dat u hieraan vlot en eenvoudig kan voldoen. Een goed ingericht en onderhouden magazijn zorgt niet alleen voor een efficiënte werking, maar ook voor een veilige en gezonde werkomgeving voor de medewerkers. Door te investeren in hygiëne en veiligheidsmaatregelen, alsook technologische ondersteuning, kunnen bedrijven ervoor zorgen dat hun goederen op de juiste manier worden opgeslagen en beheerd. Dit komt de productiviteit van uw bedrijf ten goede en zorgt mede voor succesvol ondernemen in een magazijn van Bedrijvencentrum Waasland. Aarzel niet om ons te contacteren. We helpen u graag verder bij uw zoektocht naar een magazijn in Sint-Niklaas. Tot snel, bij Bedrijvencentrum Waasland!